måndag 30 maj 2011

Bögslungan av Per Alexandersson - Ungefär som alla andra men lite annorlunda

Huvudpersonen i Bögslungan skriven av Per Alexandersson är Max som är ungefär som alla andra. Alldeles bortsett från att han inte riktigt vet om han verkligen är kär i tjejen som han precis lyckats bli tillsammans med. Istället tänker han alldeles för mycket på Niklas och börjar undra om han är bög.

Jag tycker att det här var en ganska finstämd berättelse om hur det är att vara ung i största allmänhet och det fanns inget provocerande i att få följa Max skräckslaget och nyfiket undersöka sina känslor i nya riktningar. Det känns verkligen som att författaren inte är ute efter att utmana läsaren utan efter att göra utforskandet av en eventuell homosexualitet till något helt normalt. Vilket det ju också är!

 Det största utbytet av boken i övrigt tycker jag var Max relation till kompisen Johan. Förvisso är ungdomslitteraturen nedlusad med beskrivningar av störiga och stöddiga killar som sedan visar sig ha det jobbigt hemma. Men här visas det upp med en lite ny vinkling tycker jag. Till en början verkar det som att Johan fullkomligt utnyttjar Max men det visar sig snart att Johan har sina egna problem. Kanske tycker jag att man inte brukar få se masken så definitivt rämnad, killen så villig att ta emot hjälp och den ordlösa och rent fysiska trösten mellan vännerna.

På den andra bilden ovan ses en handledsväska, även så kallad bögslunga.

Bögslungan är en bok från LL-förlaget som ger ut lättlästa böcker och med den här boken vann författaren Per Alexandersson deras manustävling för några år sedan.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar