tisdag 31 maj 2011

Himlen börjar här av Jandy Nelson

Här kommer tips om en bok som vi på biblioteket gillar riktigt mycket. Det är Himlen börjar här skriven av Jandy Nelson. Den utspelar sig i en amerikansk småstad och följer sjuttonåriga Lennie som förlorar sin ett par år äldre syster Bailey i en hjärtattack. De var som ler och långhalm men medan Bailey var den utåtriktade systern trivdes Lennie bra i hennes skugga. Men vem är hon nu?

Ett sätt för Lennie att hantera sorgen är att skriva små lappar på papper hon hittar som hon sedan gömmer på olika ställen. Den första sätter hon på ett träd:

Kl. 16.48 en fredag i april repeterade min syster rollen som Julia och mindre än en minut senare var hon död. Till min förvåning stannade inte tiden samtidigt som hennes hjärta...

Ett annat är att dra sig undan alla i sin närhet utom Baileys pojkvän Toby som är den enda som tycks förstå precis hur jobbigt allting är. Sorgen är obeskrivlig men att de en dag råkar kyssa varandra är inte alls något som var meningen, det bara blir så. De är båda i desperat behov av närhet och tröst och när de är tillsammans mår de lite bättre. Tills det dåliga samvetet gör sig hört. Så blir Lennie kär på riktigt och får ännu en börda på sitt samvete. Hur kan man vara kär och lycklig samtidigt som ens älskade syster precis har försvunnit och inte kommer tillbaka?

Himlen börjar här är en helt underbar bok med starka känslor och en riktig bladvändarstämning som stannar kvar länge.

Malin och Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar