tisdag 10 maj 2011

Doppler och Gör vad du vill av Erlend Loe

Rolig norrman skriver om skenande gutter och kelande hönor

Erland Loe från vårt grannland Norge står för galen, dråplig humor och som all sådan utmanar den vad som anses vara normalt i det samhälle vi lever. Första boken jag läst heter Doppler. Loe är bland annat omtyckt på grund av igenkänningen i sina böcker. Men där de flesta är duktiga medborgare som tragglar på dag ut och dag in sätter sig Andreas Doppler på tvären och flyttar helt enkelt från sin välordnade familj för att försöka få lite lugn och ro. I ett tält ute i skogen. Han dödar en älg för att få kött, att äta och för att idka byteshandel med så att han kan få sig sin livsviktiga liter lättmjölk varje dag, och blir kompis med dess kalv som han döper till Bongo. Resten av karaktärerna i boken gör mest intrång i hans försök att finna lugn och ro i skogen långt borta från duktighet, trivsamhet och konsumtionshysteri.

Den andra boken heter Gör vad du vill och handlar om 18-åriga Julie som mister hela sin familj i en flygolycka. Självklart blir hon förkrossad och tvingas gå hos en terapeut som hon kallar psykogeir och som råder henne att skriva dagbok. Av anledningar hon inte ens vet själv börjar hon faktiskt med skrivandet men i övrigt har hon inte mycket till övers för psykogeirs tips och råd. Som hon skriver: Mot bakgrund av den våldsamma utbildning han skyltar med och sin långa erfarenhet av sådana som mig, är han fruktansvärt lättlurad. Julie håller nämligen inte alls på att bli bättre utan smider i hemlighet planer på att ta livet av sig. När första försöket misslyckas på ett tämligen pinsamt sätt, sätter hon sig helt enkelt på ett flygplan med första bästa destination och så börjar en resa runt om i världen där det ena dråpliga självmordsförsöket av löser det andra. Bland annat reser hon till Rumäniens landsbygd och det avlägsna Codlea som hon sett nämnas flera gånger i tidningarna i samband med fågelinfluensautbrott. Där bryter hon sig in på en avspärrad bondgård för att kela med hönsen och låta dem hosta på henne :o)
Båda böckerna var riktigt roliga men personligen gillar jag Gör vad du vill bättre och jag skrattar högt och ofta åt både händelser, tankar och språket. Mycket läsvärda!

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar