torsdag 26 maj 2011

Bokcirkeln äger - kom & läs!

Det är torsdag eftermiddag i slutet av maj och jag träffar Victoria, Malin och Theres från bokcirkeln för en liten intervju på innergården. Vi är nyfikna på vad de har tyckt om Östras bokcafé. Vad hade de för förväntningar, vad har varit roligast under våren och valde vi rätt upplägg eller bör något ändras inför höstens träffar?











Malin säger att hon anmälde sig till bokcirkeln som en kul grej. Hon ville träffa andra som faktiskt läser eftersom det inte är så många i hennes klass som är intresserade av att ens öppna en bok. Victoria håller med och tillägger att hon gärna ville ha tips på vad man kan läsa eftersom hon ofta läser om böcker. Dessutom ville hon gärna ha människor att diskutera det man läser med. Theres gillar helt enkelt att läsa. Malin är den som har erfarenhet av bokcirklar sedan tidigare. I hennes förra skola var hon med i en bokcirkel som arrangerades av biblioteket men där var det lite för stor grupp så det blev ganska tramsigt. Då tycker hon att vi har varit en ganska lagom stor grupp här med 4-6 deltagare.
Hela upplägget på bokcirkeln bestämde vi tillsammans på första träffen och det visade sig då att alla ville träffas en gång i veckan. Så här i efterhand visade det sig vara alldeles lagom. Då har man något att se fram emot varje vecka säger Malin och Victoria tycker att det är bra att vi har haft en fast tid på onsdagar klockan 15.00.
Jag undrade om det var något de hade velat ändra på i planeringen men alla var överens om att även om det är roligast att läsa romaner så har det varit skönt att ha lite längre tid på sig att läsa dem. Nu har vi läst en roman varannan vecka och någon typ av kortare text, dikter eller noveller, varannan. Då slipper man skumma och stressläsa. Det har fungerat bra och Theres säger att hon inte är så förtjust i att läsa dikter men när man läser i grupp och pratar om dem så är det också roligt. Victoria säger att hon blev förvånad när vi bestämde att vi skulle läsa annat än böcker, men förvånad på ett bra sätt.
Vi valde också att vi skulle ha väldigt fria diskussioner vilket alla tycker har varit bra. Det är som att så fort man får någon fråga att tänka på så känns det som skolarbete. Fritt = bra!!! Theres menar att då får man säga vad man känner och Victoria tycker att det har varit roligt att jämföra hur andra läser samma bok.



















Tjejerna är rörande överens om att det som varit absolut roligast att läsa under våren har varit Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren eftersom den var så himla bra. Det som är så bra med den tror de är att den är skriven för unga människor, den är högaktuell och den är lätt att förstå. Men det är frustrerande att man måste vänta till 2012 för att få läsa fortsättningen…
Jag frågade om de läst något under våren som gjort att de blivit nyfikna på nya genrer och Victoria säger att Marie Fredrikssons Musselstranden fick henne att bli lite intresserad av polis-drama-ish-aktiga böcker.
Sen frågade jag vad de skulle säga för att locka nya medlemmar till bokcirkeln i höst. Malin sa genast: Det äger – kom & läs! Det är kul, trevligt att träffa nya människor med samma intresse och kul att dela med sig av boktips. Victoria tycker att det är skönt att träffas och släppa ur sig alla opratade ämnen och funderingar man samlar på sig när man läser själv.
Och till sist – vilken är den bästa boken ever?!
Theres sa direkt Harry Potter. Alla är bra på sitt sätt men den sista var bäst om man måste välja.
Malin säger att just nu är det nog Death Collector av Justin Richards. Den kombinerar allt hon gillar med böcker, den utspelar sig för länge sen och innehåller lite mystik, lite magi och lite teknik.
Victoria funderar både länge och väl för att komma på något annat än Harry Potter men inser till slut att Harry Potter helt enkelt är bäst men att Katarina von Bredow också skriver bra böcker.
Sammanfattningsvis så har vi träffats en gång i veckan, varannan vecka har vi läst dikter eller en novell och varannan vecka har vi läst en roman. Vi har pratat väldigt fritt om böckerna och det har varit spännande att jämföra hur olika man kan läsa texter. Nästa vecka ska vi presentera boktips för varandra vilket alla ser fram mot. Det har varit roligt att träffa andra med samma intresse och Victoria som går kvar till hösten hoppas på en fortsättning.
Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar