onsdag 18 maj 2011

Laura : flickan från havet av Carolina Gynning

Nu har jag läst Carolina Gynnings skönlitterära debut, Laura : flickan från havet och kan konstatera att det är en helt okej debut. Jag tror inte att Gynning eftersträvar att räknas till de finare litterära kretsarna utan att hon vill skriva en spännande historia som unga tjejer gillar, och det är precis det hon gör.

Det här är en spännande historia om tvillingsystrarna Vanessa och Laura. Vanessa är slående vacker och framgångsrik med eget modemagasin medan Laura är oansenlig museiguide. Så reser de vuxna tvillingarna till Thailand med sina föräldrar och alla utom Laura omkommer i tsunamin den 26 december 2004. Laura söker förtvivlat efter sin familj men tvingas till slut inse att de är borta för alltid. Mitt i sorgen bestämmer hon sig för att ta över sin döda systers identitet och driva magasinet Glory till större framgångar än systern någonsin gjorde. Men ska hon lyckas lura Vanessas närmsta medarbetare, hennes bästa väninnor och hennes pojkvän?

Jag har tidigare läst Gynnings biografi Ego Girl och det jag gillade med den var att hon inte ursäktar sitt beteende utan står för allt hon gjort. Gynning verkar sannerligen vara en tjej som tagit sitt liv i egna händer. Hon skyller inte på andra när det går lite snett ibland och hon jobbar hårt för det hon vill ha. Det är lite samma sak med hennes roman, den ursäktar sig inte. Hon skriver precis som hon vill och bryr sig inte om vad recensenter ska tycka utan vad läsarna gillar. Roligt blir det också när hon driver med mediabilden av sig själv genom att skriva in Angelina Gylling i berättelsen: ”Sara var chockad över att någon kunde ha så dålig smak och undrade om den där Angelina inte ägde en spegel?”. Jag gillar det här, en ganska typisk chick-lit med drag av dekadens och brottslighet som Gynning själv kallar dirty crime, och där det sannolikt kommer en fortsättning då hon planerar att skriva en helt svit böcker om Laura. Eller är det om Vanessa…?

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar