tisdag 3 maj 2011

Den hemliga historien av Donna Tartt

Den hemliga historien av Donna Tartt nämns i flera av dagens ungdomsromaner som den bästa boken någonsin. När den omnämnts i ett par olika böcker jag läst inom en vecka i början av året blev jag bara tvungen att läsa den själv. Nu har jag återigen stött på den i flera ungdomsromaner på kort tid!
Boken börjar med en beskrivning av Bunnys död och kort om hur det hela gått till. Efter det backar vi tillbaka i tiden och presenteras för bokens huvudperson Richard Pappen. Hela historien börjar med att Richard flyttar från Kalifornien till Hampden College i Vermont. Han har turen att hamna i den allra innersta cirkeln på Hampden: fem världsvana och självsäkra studenter som valts ut av den karismatiske läraren i klassiska språk för att tillsammans söka sanningen och skönheten i den antika grekiska kulturen. Så småningom accepteras Richard av de andra i gruppen, de studerar tillsammans och tillbringar veckosluten i ett gammalt hus på landet där de läser, diskuterar, promenerar, äter och dricker.

Till en början är Richard så imponerad av sina nya vänner att han inte märker att idyllen är bedräglig. Med hjälp av droger, alkohol, fasta och vaka lyckas ungdomarna framkalla extas, ett dionysiskt rus inspirerat av gudarna precis som i den gamla grekiska kulturen. Men i extasen begår de oavsiktligt ett svårt brott. De inviger Richard i det hela och han blir ofrivilligt medansvarig när de sakta börjar inse att de måste tysta den i gruppen som kan komma att förråda deras hemlighet och förstöra deras liv.

Blandningen av spännande thriller med hög litterär kvalitet med teman som skuld och ansvar, skönhet och skräck är mycket tilltalande. För mig var det inte den bästa romanen någonsin, men den är klart läsvärd och kommer att dröja kvar inom mig länge länge.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar