tisdag 5 april 2011

Börja öva Mindfulness och acceptans av Åsa Palmkron Ragnar

Livet är inte ett problem som ska lösas utan en verklighet som ska upplevas

Mindfulness kan tyckas vara ett enda stort flum, men för den som med enkla medel försöker få mer balans i vardagen är den här lilla boken helt klart värd att bläddra igenom. Det är inte en bok man måste läsa från pärm till pärm utan man kan göra små nedslag här och där och lägga ner så mycket tid och ork man själv vill i projektet.
Mindfulness är ett mentalt förhållningssätt som vilar på en mångtusenårig österländsk tradition och som handlar om medveten närvaro. Det låter också lite flummigt men innebär helt enkelt att livet inte är ett problem som ska lösas utan en verklighet som ska upplevas (Sören Kirkegaard). Mindfulness är att observera och beskriva det som finns inom oss och runtomkring oss på ett icke-värderande och accepterande sätt. Acceptans är att se verkligheten som den är, att konstatera fakta och inte ljuga för sig själv, men det är inte en ursäkt för passivitet.
Två av mina favoritcitat från boken är ”Vägen går inte genom himlen. Vägen finner du i ditt hjärta” (Buddha) som helt enkelt innebär att svaren finns inom dig och inte hos någon annan och ”Du själv, lika mycket som alla andra i hela universum, förtjänar din kärlek och tillgivenhet” (också Buddha).
Boken innehåller massor med små citat och övningar, samt två CD-skivor med övningar och bokens text, för att träna upp förmågan att vara medveten i nuet och jag tror att om alla tänkte lite mer så här så skulle vi leva i en bättre värld.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar