måndag 4 april 2011

Boksamtal med vår bibliotekarie Ingrid

Vilken bok tyckte du var bäst när du var ung och vad var det som gjorde den så speciell?
Jag läste många hästböcker när jag var liten och den jag kommer ihåg mest var Black Beauty av Anna Sewell som även gick som film, en sorglig historia.

Vilken typ av böcker läser du helst idag?
Jag gillar ganska realistiska böcker men där man samtidigt inte är riktigt säker på var boken är på väg på ett psykologiskt plan. Det kan vara övernaturliga tendenser men det är inte nödvändigt. Jag vill ha antingen spännande eller roliga böcker, eller både och naturligtvis.

Nämn några av dina favoritböcker.
Jag har tre favoritförfattare: Karin Alvtegens och Marie Hermanssons spännande böcker och Erlend Loes roliga. Av Loes böcker är Naiv. Super en favorit, Alvtegens är Svek och Hermanssons Värddjuret var den första jag läste av henne som gav mersmak att läsa alla hennes böcker.  Värddjuret handlar om en kvinna strax under fyrtio som blivit ensam efter ett flerårigt förhållande med en gift man. För att komma ifrån vardagen ger hon sig iväg till Borneo där hon får en sällsynt möjlighet till återblick på sin barndom och sitt liv. Men när hon återvänder till Sverige förändras allt. Hon känner plötsligt en svag muskelryckning i låret som inte liknar något hon dittills varit med om. Känslan är fullkomligt ny och främmande. Efter mötet med en excentrisk läkare som är specialist på tropiska sjukdomar får hon veta sanning – hon har blivit värddjur för en annan varelse…

Om du fick träffa en författare, död eller levande, vilken skulle det vara och vad skulle du fråga honom eller henne?
Jag har aldrig tänkt så, funderar nog inte så ofta på författaren när jag läser.
Men Franz Kafkas böcker är just såna där man aldrig är riktigt säker på om det är på riktigt eller inte och dom är mardrömslika. Man skulle kunna tänka sig att fråga honom om hans böcker är drömmar som får utlopp i böckerna? Och han ville ju aldrig att hans böcker skulle ges ut utan att allt skulle brännas efter hans död. Jag skulle vilja fråga honom om han ändå är glad att det har getts ut och att människor läser och gillar hans böcker.

Nämn tre böcker du skulle vilja rekommendera till våra elever.
Ingrid Olssons Komma över är en bra, lättläst bok som är både rolig och sorgsen med igenkänning för både killar och tjejer. Den handlar om ett förhållandes uppgång och fall med känslor så stora att de inte får plats inuti.
Flyga drake av Khaled Hosseini är en bok jag tyckte mycket om. Den finns även på film men jag skulle aldrig orka se den eftersom den är så fruktansvärt sorglig. De oskiljbara vännerna Amir och Hassan växer upp i ett fredligt Afghanistan och uppfostras sida vid sida trots att Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare.  När Sovjetunionens styrkor invaderar landet 1979 flyr Amirs familj till USA. Amir
anpassar sig snabbt till livet i Kalifornien och först när Talibanerna många år senare griper makten i Afghanistan inser han att minnena av Hassan och hemlandet aldrig har lämnat honom och att han måste agera.
Och så vill jag verkligen rekommendera Jonas Gardells Ett ufo gör entré. Det är fortsättningen på En komikers uppväxt, nu går Juha i gymnasiet  och får någon sorts revansch tycker jag. Det går säkert att läsa andra delen fristående men man uppskattar den nog ännu mer om man läst den första innan.

Malin

1 kommentar:

  1. Jag hade också tänkt att jag vill träffa Kafka, jag får fundera ut någon annan nu... /Maria

    SvaraRadera