fredag 8 april 2011

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld är en ungdomsroman som verkar falla både ungdomar och vuxna i smaken. Den handlar om 17-åriga Maja som går estetprogrammet, är lite av en outsider med egen stil och har en ganska tuff attityd. Hon bor med sin pappa i Stockholm och besöker mamman i Norrköping varannan helg.
Boken börjar med att Maja råkar såga av sig tumspetsen på en skulpturlektion men trots att hon har väldigt ont åker hon som vanligt ner till mamman för sitt helgbesök. Mindre vanligt är dock att mamman inte hämtar henne på busstationen som hon brukar. Härifrån utgår flera historier. Dels handlar boken till stor del om vart mamman tagit vägen och varför hon inte går att få tag på. Medan Maja är i Norrköping hamnar hon på en fest där hon träffar Justin och hjärtat skenar. Men boken handlar också om Majas relation till pappan och om hur hon har det i skolan.
För många stickspår anser en del men en perfekt avvägd mix menar jag. Mest spännande är kanske jakten på mamman som man får lära känna genom vad som finns kvar när hon själv inte fysiskt finns närvarande. Men det som är så bra och befriande med denna bok är att 17-åringen tillåts vara 17 och inte tillskrivs den vuxnes perspektiv på känslor och analytiskt tänkande.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar