måndag 12 november 2012

Kura gryning i bibblan

Nu har vi Kurat gryning här i bibblan på Fridhemsgymnasiet och intresset var riktigt stort i år. Vi hade släkt ner i taket , tänt levande ljus och på borden stod fat med pepparkakor och doftade gott.

Kura gryning är en del av Nordiska biblioteksveckan som går av stapeln för 16:e gången för att manifestera högläsning, nordisk berättartradition och litteratur. När det är som mörkast i våra länder, tänder vi ett ljus och läser en bok. Måndagen är den stora högläsningsdagen när man på mer än 2000 platser mer eller mindre simultant högläser årets utvalda texter på respektive språk.

Dagens samhälle kännetecknas av kulturell, språklig och etnisk mång­fald. Litteraturen kan hjälpa oss att överbygga avstånd och hjälpa oss att sätta oss in i andras tankar, känslor och upplevelser. Årets böcker är utvalda för att ge oss verktyg för att vi bättre skall förstå varandra trots våra olikheter i det mångfaldiga Norden som är årets tema.

Böckerna är Klas Klättermus av Thorbjörn Egner för barn, Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz för ungdomar och Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen i vuxenkategorin.

Vi började med att Ingrid läste ur Hallonbåtsflyktingen som handlar om Mikko Virtanen. Han har ett problem. Han vill inte längre vara finsk. Han vill inte vara den där tysta och grubblande typen med ångestkänslor och dåligt självförtroende. Istället vill han vara svensk! Efter vissa inledande svårigheter går det vägen. Mikko blir Mikael Andersson, en vältalig äkta man och familjefar från Göteborg. Priset blir högt, men vad gör man inte för att få leva i världens bästa land?

Jag blir så sugen på att läsa den, låter hur kul som helst!

Efter det läste jag högt ur Jag är Zlatan. Zlatan växte upp i en jugoslavisk familj i Rosengård i Malmö. Rosengård är tyvärr inte känt för sina prunkande rabatter och Zlatan själv hade väl inte heller helt rent mjöl i påsen under sin uppväxt. Idag är han, trots barndomens motgångar både inom familjen, skolan och fotbollen, en av världens största fotbollstjärnor. Boken har hittills lästs av över en halv miljon svenskar och klättrar på topplistorna över hela Europa. Den finns även i en lättläst variant.

Längtar nästan till nästan november redan nu för det var riktigt mysigt :o)

Malin