onsdag 14 november 2012

Gilla ”Hata horan!” av Johanna Nilsson

Nu har Ingrid och jag i biblioteket läst en bok som vi båda tyckte var så bra att vi genast beställde en gruppuppsättning och hoppas att så många som möjligt ska läsa den. Det är boken Gilla ”Hata horan!” skriven av Johanna Nilsson i samarbete med Pocketförlaget och Friends.

Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. Det var de som låg bakom kampanjen Mobbningssimulatorn som var den Facebook-applikation det skrevs och pratades om i mitten på oktober.

Boken handlar om nätmobbning och om hur snabbt rykten kan startas och spridas. På baksidan av boken kan man läsa följande:

Jonna och Gloria är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men inte heller mobbade. Men så hänger de med på en luciafest och får dansa med Robin, skolans snyggaste, coolaste kille. Han verkar tycka att de är helt okej, till och med söta. Det är nästan för bra för att vara sant. Det är det också. Det börjar skrivas elaka kommentarer på Glorias blogg och på Facebook bildas en Hata horan-grupp. Gloria mår så dåligt att hon börjar skära sig igen. Jonna måste göra något. Gloria får inte råka mer illa ut. Hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt, för på nätet kan vad som helst hända.
Vem är hora nu då?

Boken är lättläst för att passa alla och skiftar perspektiv mellan Jonna, Robin och till sist Gloria vilket gör att man får hänga med i allas tankar kring det som händer.

Det här är en bok som får en att tänka till och som väcker många känslor och som verkligen förtjänar att den diskuteras.

Malin