fredag 11 november 2011

Klassiker - del tre

Till sist har jag spara de lättlästa klassiker som är lite längre men som å andra sidan även behåller lite mer av känslan från originalet.
Singoalla är en roman av Victor Rydberg som publicerades första gången 1857. Den handlar om kärleken mellan riddaren Erland Månesköld och Singoalla som är en gåtfull flicka av ett främmande kringvandrande folk. Boken utspelas i mitten av 1300-talet och är full av dramatiska vändningar fram och tillbaka. Erland och Singoalla möts i skogen och Erland blir som förtrollad av henne men hon och hennes folk ska ge sig av redan samma kväll. Erland kan inte glömma henne och när de kommer tillbaka för att bo på hans fars ägor några dagar ett år senare träffas de igen och blir snabbt förälskade. Men saker och ting trasslar till sig och Erland tror att Singoalla varit inblandad. Han börjar istället hata henne över allt annat…  Och mera förvecklingar blir det… Det här var en riktigt spännande bok och det var kul att läsa en medeltidsromantisk bok som ändå var lättillgänglig.
En annan kärleksroman som också publicerades 1857 och som orsakade stor skandal var Gustave Flauberts Madame Bovary. Den handlar om Emma som är gift med Charles Bovary, en läkare i en liten stad på landet. Efter att nyhetens behag falnat finner Emma sitt liv med Charles alldagligt och tråkigt. Till slut tar fantasierna över och hon förverkligar de bilder av romantik, erotik och flärd som hon inhämtat via litteraturen. Charles å sin sida älskar Emma över allt annat och ser inte hur destruktiv hon är. Hon skaffar sig älskare och trasslar in sig fullkomligt i skuld och lögner.
Mera kärlek är det i Jane Austens Stolthet och fördom som hon skrev redan 1796-97 men som publicerades först 1813. Romanen utspelar sig till största delen på landet i södra England i början av 1800-talet. Fru Bennet vill få sina döttrar gifta med rika män, men dottern Lizzy vill bara gifta sig om hon blir kär. Så en dag träffar hon en charmig officer, men han kan aldrig bli Lizzys man. Allt är den fruktansvärda Darcys fel. Han som är så rik, han som är så stolt och fördomsfull. Lizzy avskyr Darcy och det säger hon den dagen han kommer för att fria. Hur vågar han? Lizzy glöder av hat. För det måste väl vara av hat hon glöder? Vad skulle det annars vara? Men ingenting är som Lizzy trott… Det här är en klassiker som finns i flera filmatiseringar och som inspirerat många författare efter Austen, exempelvis Helen Fielding som skrev Bridget Jones dagbok.
Och sist ut är min personliga favorit av de lättlästa klassikerna. Originalet är en riktig tegelsten men den lättlästa varianten har behållit nästan allt av känslan i originalet! Brott och straff av Fjodor Dostojevskij publicerades 1866. Raskolnikov är en fattig student boende i St Petersburg som planerar och genomför ett mord på en hatad pantlånerska. Enligt honom själv är det för att rädda sin syster som tänker gifta sig med en rik man för att Raskolnikov ska kunna fortsätta med sina studier, men också för att befria världen från en ond och värdelös parasit. Efter brottet blir han dock sjuk och besväras av minnesbilder från sitt brott. Vi får följa Raskolnikovs gradvisa insikt i sitt brott och hans önskan att bekänna.
Sidärja, då har vi lite raskt gått igenom tretton klassiker i dryga 2000 ord!
Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar