måndag 7 november 2011

Klassiker - del ett

Den här veckan tänkte jag skriva lite om klassiker, men inte vilka klassiker som helst, utan lättlästa klassiker!
Det finns en massa böcker som kallas klassiker. Enligt Nationalencyklopedin är det ett verk som varit känt länge och för många. Man kan helt enkelt säga att en bok som skrevs för länge länge sedan men fortfarande läses och tycks om idag är en klassiker. I samband med klassiker brukar man även prata om en litterär kanon och samma NE definierar det som det urval av litterära verk som vid en viss tid läses i skolor, är föremål för forskning och hålls aktuella genom nyutgåvor.
Att ta sig igenom dessa klassiker kräver i många fall intresse och engagemang, och dessutom ganska mycket av den varan. Men det är faktiskt ganska kul att ha kolla på dem. Om så bara för att kunna svara rätt på en fråga i Vem vill bli miljonär eller Pengarna på bordet. Grejen med klassiker är också att de ofta används för att beskriva olika saker idag. Till exempel: han var som Dr Jekyll och Mr Hyde. Många av historierna har man ju ett hum om, men skulle inte riktigt kunna återberätta. Ett lite enklare sätt att tillägna sig dem är då att läsa de lättlästa versioner som finns. För ett par veckor sedan plöjde jag igenom ett femtontal lättlästa klassiker med varierande behållning. Vissa har behållit känslan i originalet medan andra mer återberättar historien.
Jag börjar med några av enklaste som jag tyckte om.
Trodde ni som jag att det var William Shakespeare som skrivit Romeo och Julia? I så fall hade ni också fel för den allra äldsta berättelsen om det berömda kärleksparet skrevs på 1500-talet av Matteo Bandello som dog någon gång på 1560-talet! Det var dock Shakespeare som gjorde den berömd 1595-96. Boken är en tragedi om ett ungt kärlekspar från två olika adliga familjer i Verona i Italien. Romeo och Julia träffas på en maskeradbal och blir häftigt förälskade men deras familjer är fiender och skulle aldrig gå med på att de träffas. Men deras kärlek är starkare än döden och de träffas i hemlighet och planerar sitt bröllop och hoppas att deras förening ska få familjerna att försonas. Den här boken föredrar jag i lätt version eftersom originalet är från 1500-talet och många översättningar är på gammal krånglig svenska.
Jules Verne var en författare som också var mycket intresserad av naturvetenskap och teknik. En del av hans böcker handlar om hur han trodde att framtiden skulle bli och därför har han blivit kallad den första science fiction-författaren. I En världsomsegling under havet som skrevs 1870 får vi följa jakten på ett skräckinjagande havsvidunder som sägs lilla bakom 200 skepps försvinnanden. Professor Pierre Aronnax ger sig iväg med en expedition utrustad med fruktansvärda vapen. Vidundret måste dödas till varje pris. Inte ens i sin vildaste fantasi hade han kunnat föreställa sig att han skulle få åka på en världsomsegling under haven. Även i den lätta varianten får man många fantasieggande beskrivningar av världen under havsytan och jag gillade verkligen den här boken. Det är från den här boken vi känner igen Kapten Nemo som brutit med människorna och Nautilus som är hans u-båt.
En annan av Jules Vernes böcker som skrevs 1872-73 och som är riktigt spännande är Jorden runt på 80 dagar. Att ta sig runt jorden på 80 dagar var nästintill omöjligt på 1800-talet. Men den äventyrliga gentlemannen Phileas Fogg slår vad om att han ska klara det. Med sin betjänt Passepartout tar han sig runt per båt och tåg. Resan är händelserik i sig men kryddas med att Fogg hela tiden jagas som misstänkt banktjuv.
Victor Hugos Ringaren i Notre-Dame skrevs 1831 men handlar om livet i Paris på 1400-talet. Den är väl idag mest känd som Disneyfilm från 1996 och de flesta får nog en bild i huvudet av hur han ser ut när det hör titel. Men vad handlar den egentligen om? Huvudpersonen är Quasimodo som är vanskapt, enögd och har otäcka vårtor. Han är ringare i den stora kyrkan i Notre-Dame och blir förälskad i den vackra dansösen Esmeralda som vuxit upp som hittebarn hos zigenarna. Esmeralda blir anklagad för häxeri och mord och döms till döden men Quasimodo försöker rädda henne.
Sist för idag är en bok som jag rekommenderar i original eftersom den lättlästa versionen förlorat alltför mycket av känslan och för att även originalet är tämligen lättläst. Skriet från vildmarken av Jack London är en riktig spännande äventyrsklassiker från 1903. Den handlar om blandrashunden Bucks äventyr under guldruschen i Amerika i slutet av 1800-talet. Buck blir kidnappad från sin trygga tillvaro som familjehund, säljs och förs till Alaska där ett hårt liv som slädhund väntar honom. I början är det jobbigt för Buck men med tiden blir han allt starkare och uråldriga instinkter börjar väckas till liv inom honom. Han säljs fler gånger till olika människor, både onda och snälla, men hamnar till slut hos John Thornton hos vilken han sedan stannar. Hos Thornton får Buck vila ut och de blir goda vänner. Så småningom bestämmer sig även Thornton för att söka efter guld och väl ute i vildmarken börjar Buck mer och mer att bli en vildhund. Han gör ofta långa turer ut i skogen och då och då hör han det lockande skriet från vildmarken, vargarna som ylar.
Nästa gång skriver jag kort om Dr Jekyll & Mr Hyde, Jane Eyre, Fettpärlan och Robinson Crusoe.
Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar