tisdag 7 juni 2011

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren - Superhjältegruppen!

Tillbaka efter en lååång ledighet, utvilad och redo att jobba!

Kom precis på att jag glömt att skriva om en av årets mest hypade ungdomsböcker som dessutom visade sig leva upp till förväntningarna och lite till – Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Biblioteket köpte in den i gruppuppsättning för att vi skulle kunna läsa en rykande färsk och bra roman i Östras bokcirkel och efter läsningen var alla rörande överens om hur bra den faktiskt var.

Cirkeln handlar om ett gäng gymnasieungdomar i en svensk småstad vid namn Engelsfors. De är alla ganska olika och är inte vänner från början men blodröda månar och andra mystiska händelser för dem samman. Det visar sig att de alla är häxor och att de måste samarbeta för att stå emot angrepp från mörka makter.

Det som är så bra med just Cirkeln är framför allt att ungdomarnas olika personligheter täcker in i stort sett alla tonåringar så att alla som läser boken kan känna igen sig i en eller flera av karaktärerna. Den här typen av rollfördelning med den duktiga eleven, populära mobbaren, den utstötte, socialfallet och snygga bruden kan lätt bli klichéartat men här blir det istället bokens styrka. Alla har fått olika övernaturliga förmågor och måste samarbeta för att bekämpa de onda makterna, tillsammans bildar de en superhjältegrupp - Cirkeln.

Ofta om en bok innehåller ett stort persongalleri där man får följa flera personer brukar man kunna känna att vissa är mer intressanta än andra men här vill man veta mer om alla. Tempot är så högt att man inte hinner känna att man skulle vilja läsa mer om något annat istället för den man just läser om.

Och sen är det ju självklart spännande med lite övernaturligheter och magi i svensk småstadsmiljö. Balansen mellan vanlig ungdomsroman med personlig utveckling och relationsproblem å ena sidan och övernaturligheter är perfekt.

Personligen tyckte jag också att det var bra att det var de nyupptäckta magiska förmågorna som skulle passas in i tonåringarnas liv än tonårslivet som skulle passas in i den övernaturliga världen. I t.ex. Twilight-världen ser jag det som att vampyrer och varulvar gör gästspel i high school medan tjejerna i Engelsfors lever sitt alldeles vanliga liv som fortsätter även sedan de upptäckt att de faktiskt är häxor.

Tonårshäxor och Engelsfors visade sig alltså vara en fullträff och vi i bokcirkeln ser alla fram mot de kommande två delarna med otålighet och förväntan!

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar