fredag 10 juni 2011

gröt.com av Frank Clapca - och andra skojiga böcker om mat

Blanda lite svensk Jonas Jonasson, lite norsk Erlend Loe och lite finsk Arto Paasilinna så får du pseudonymen Frank Clapcas bok gröt.com. Om källarmästare Alfreds bedrifter. En skojig bok om mat. Som titeln säger är det helt enkelt en skojig bok om mat, kanske kan passa extra bra till våra matintresserade elever på Hotell- och restaurangutbildningen? Huvudpersonen är Pär-Yngve Alfredsson, kallad Alfred. Inte den skarpaste kniven i lådan och utan ett öre på fickan men på något sätt går precis allt hans väg ändå. Han startar landets mest framgångsrika värdshus, han räddar ett börsnoterat franchisingkoncept från ruinens brant genom att uppfinna landets nya lunchhype, han får stå bakom nobelmiddagen, ta över Sveriges finaste restaurang och tillslut gifta sig med sin vackra Ebba.

Gillar man att läsa om mat är detta dregelframkallande läsning, och till viss del dess motsats. Clapca skriver ibland lite rörigt och omständigt men mestadels är det bara en roligt och bra satir över restaurangbranschen som jag kan rekommendera.

Vill man läsa fler böcker med mat som huvudtema kan jag även rekommendera Middag med Mr Latte : en kärlekshistoria med recept från hjärtat av New York av Amanda Hesser som finns här på biblioteket, Välsignade ost av Sarah-Kate Lynch och Hett : en amatörs äventyr som köksslav av Bill Buford som tyvärr är definitivt slut från förlaget men finns på andra bibliotek i Umeåregionen, samt Kärlek, mat och missöden av Anthony Capella som vi precis köpt in till vårt bibliotek. Massor med smarrig läsning!

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar