onsdag 30 mars 2011

Ett samtal om böcker med vår biblioteksassistent Vanja

Vilken bok tyckte du bäst om när du var ung och vad var det som gjorde den så speciell?
När jag var liten fanns det en kringcyklande nasare (NE: "dörrknackare", person som idkar mer eller mindre tillfällig försäljning av smärre varor vid dörren, en form av gårdfarihandel som ofta utgjort förtäckt tiggeri) som sålde både svenska och utländska klassiker i bokpaket. Två av de böcker jag framför allt kommer ihåg från när jag var kring 12-13 år är Singoalla av Viktor Rydberg och Lord Jim av Joseph Conrad. Det som gjorde Singoalla speciell var förmodligen just att det var en av de första vuxenromaner jag läste och att det var vackert och spännande. Vad gäller ungdomsböcker läste jag Skratt-Maja-serien av Ebba Edskog.

Vilken typ av böcker läser du helst idag?
Jag läser många deckare men det som är viktigast är att det är intressanta händelser eller personer. Böckerna måste gripa tag i mig direkt, annars lägger jag av. Det finns så många böcker att hinna läsa så det finns ingen mening med att läsa dåliga böcker.
En sådan bok jag minns för att den grep mig var Italienska skor av Henning Mankell. Den handlar om den pensionerade läkaren Fredrik som har isolerat sig på en ö i havsbandet efter att ha begått ett ödesdigert misstag. Men så en dag i början av 2000-talet får han besök av Harriet. En gång var de förälskade i varandra innan Fredrik svek henne. Tillsammans gör de en resa till en plats han en gång lovade att visa henne.

Nämn några av dina favoritböcker.
Man går miste om något om man inte läst Berättelsen om Pi  av Yann Martel. Den indiske pojken Pi är hindu men något av en sökare så när han först träffar en muslim tycker han att islam låter bra och bestämmer sig för att bli muslim. Tills han träffar en kristen och tycker att det låter ju bra och ansluter sig till kristendomen. När familjens zoo hamnar i ekonomiska svårigheter ska djuren flyttas men efter ett skeppsbrott på Stilla havet räddar sig Pi upp på en livbåt tillsammans med en hyena, en zebra, en orangutang och en tvåhundra kilo tung bengalisk tiger. Till slut är Pi ensam med tigern.
Några andra böcker som fastnat är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe, Kammarjungfrun av Margaret Forster, Den gåtfulle fotografen av Douglas Kennedy och Köksgudens hustru av Amy Tan.

Om du fick träffa en författare, död eller levande, vilken skulle det vara och vad skulle du fråga honom eller henne?
Det vore intressant att träffa någon deckarförfattare och fråga vad som rör sig i huvudet när de kan skriva sådana fruktansvärt obehagliga saker. Hur är de till vardags? Det vore också intressant att fråga Victoria Benedictsson om kulturen verkligen var sådan när hon levde i den senare delen av 1800-talet att det inte gick att ge ut böcker som kvinna. Benedictsson skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren.

Nämn några böcker du skulle vilja rekommendera till våra elever.
På engelska skulle jag rekommendera The Giver av Lois Lowry som är en dystopisk framtidsroman. Huvudpersonen, den 12-årige Jonas, bor i en värld där alla trivs. det finns ingen arbetslöshet, inga konflikter, inget krig och inget hat. På morgonen reder man ut de drömmar man haft under natten, och på kvällen de känslor man känt under dagen. Man får sin mat levererad och sina rester hämtade. Allas vardag ser ungefär likadan ut i samhället eftersom alla följer de regler som finns.
När barnen i samhället fyller tolv år får de alla varsitt uppdrag, en livsuppgift i samhället. Jonas blir utvald att bli "minnesbevarare", den som får bära alla minnen från tidigare generationer. Denna person ska ge råd om det händer något som samhället inte varit med om tidigare, genom att ta visdom från minnena. Han får dessa minnen från den tidigare "minnesbevararen", som nu kallas för "Givaren". Det är ett stort ansvar och en stor ära att få detta uppdrag, men när Jonas får uppleva minnen från förr börjar han undra om allt verkligen står rätt till i samhället. Han börjar ifrågasätta att människorna inte har några riktiga känslor, att de inte har några fria val och varken kan se färger eller höra musik. Han tycker att alla borde ha rätt att få känna solens värme mot sin hud och vill ändra om i samhället, men han vet inte vad han kan göra. På svenska heter boken Den utvalde.
Några andra bra böcker är Pojken i randig pyjamas av John Boyne, Pärlan av John Steinbeck och Anklagad av Robert Cormier.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar