onsdag 2 mars 2011

5-i-topp av Saida och Alexandra på Op3

Pojken som kallades Det av Dave Pelzer – är en självbiografi om just författarens barndom. Handlar om att hans mamma torterar honom fysiskt och psykiskt. Vid ett tillfälle la hon klorid i badkaret och lämnade honom i toaletten och sen hände något hemskt. Boken får en att reflektera om livet, hur man känner sig, hur andra kan ha det.

Det finns inga skridskor i öknen av Mats Berggren – Handlar om två tjejer som går i sjunde klass i en liten förort med olika liv. Fatima är muslim och kommer från Irak, hon har det stängt hemma och har en stor familj. Sofia den andra tjejen är svensk och bor ensam med sin mamma, som alltid jobbar. När klassen skulle åka skridskor blir Fatima förbjuden av sin pappa att åka eftersom han hade sett på tv att de som åker skridskor oftast är lättklädda och han tycker att det är en synd. Så de åker skridskor, sedan händer något som absolut inte får hända. Då förändras hela Fatimas liv. Vi båda har läst boken och tycker den är bra, för man får en tanke om hur en ung muslimsk tjej kan ha det. Den är spännande för man får följa Fatimas liv om hur hon har det och hon har det inte alltid lätt. Vi rekommenderar boken starkt till dem som gillar att läsa.

Ondskan av Jan Guillou – Handlar om en pojke som växer upp med hans sadistiska styvpappa som misshandlar honom dag efter dag. Pojkens mamma är för rädd för att säga emot och han börjar ta ut sin ilska på killarna i hans ålder. Han blir sedan skickad till internatskola och där måste han kämpa för att hålla sin mamma stolt. Både boken och filmen är bra. Den har bra innehåll och det är bra men hemskt att den är baserad på en verklig historia. En bok som väcker fram känslor.

Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling – Handlar om en ung trollkarl som får chansen att utveckla sina krafter och får komma till en trollkarlsskola där han möter nya vänner och får lära sig hur han ska överleva trollvärlden. Boken är riktigt bra och man fastnar lätt för den. Dessutom finns det en film på boken. Författaren har även gjort fler Harry Potter-böcker som man kan följa efter man har läst första boken. Rekommenderas att läsa och se filmerna.

14 år till salu av Caroline Engvall – Handlar om en tjej som lever ett bra liv och älskar sin familj väldigt mycket. Skolan går bra och hon tillbringar helst sin fritid i stallet. Men en dag vänder allt då hon blir våldtagen av en jämnårig kille. Hon anklagar sig själv för allt och berättar inte för någon. Hennes kompis föreslår att de ska sälja sig på internet för att få lite pengar, och hon tvekar inte en sekund utan går med på det för att söka bekräftelse. Boken är bra och det är spänning hela tiden. Men man förstår inte hur hon kan sälja sig själv gång på gång. Den är väldigt gripande och hemsk, måste läsas för att förstå hur hemsk den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar