måndag 3 oktober 2011

Var är Alaska av John Green

Man ska inte döma hunden efter håren men ack så vanligt det är att döma boken efter utsidan. Det här var en typisk sådan bok som jag tyckte såg tråkig ut men som var jättebra och som dröjer sig kvar i mig efter avslutad läsning.

Boken handlar om Miles som ska börja på internatskolan Culver Creek i Alabama. Miles är en ganska ensam kille som samlar på människors sista ord och som vill flytta hemifrån och börja om på nytt någon annanstans i jakt på ett Stort Kanske, precis som poeten François Rabelais sista ord. Miles vill inte vänta tills han dör för att börja söka efter sitt Stora Kanske.

Och han hinner inte mer än installera sig i rummet innan han är bästa kompis med Översten, har fått en hel hög nya vänner, är kär i Alaska och tillsammans med Lara. Boken är uppdelad i före och efter och varje kapitel heter ”X dagar före” alternativt ”X dagar efter” vilket blir en väldigt stark drivkraft för att läsa vidare. Före och efter vad?!

Boken har lite samma känsla som Den hemliga historien av Donna Tartt (men här går vi på high school och där i college) men Green visar att man inte behöver använda sig av femhundra sidor för att skriva stort utan att det räcker alldeles utmärkt med 221.

Boken finns även på engelska och heter då Looking for Alaska.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och önskar att flera skulle hitta igen denna lilla pärla.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar