måndag 17 oktober 2011

Snygg av Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates är en författare som mest är känd för sina vuxenromaner och som ständigt nämns i diskussioner kring vem som ska få årets Nobelpris i litteratur. Men hon skriver numera även ungdomsromaner och jag har läst hennes bok Snygg.

Bokens huvudperson är 16-åriga Darren Flynn som simmar i skollaget, är omtyckt av alla och dessutom supersnygg. En av skolans lärare har råkat komma i onåd hos några av killarna i simlaget eftersom han sänkt deras betyg, något de upplever som djupt orättvist. För att hämnas och sprida ut ryktet att läraren är gay lämnar de anonyma brev med homoporrbilder till skolans rektor och snart är jakten igång. Polisen blandas in och får snart reda på att engelskläraren och Darren setts i samma bil.

En bilfärd under vilken Darren känner sig illa till mods och som han efteråt refererar till i sina tankar som Den där grejen. Vad var det egentligen som hade hänt? Hade det hänt något? Han funderar efteråt på om han ska berätta för sina polare om skjutsen men allt som sägs i gänget tenderar att förstoras upp och göras narr av och Darren gillar ju egentligen sin engelsklärare och respekterar honom.

Det Snygg egentligen handlar om är homofobi och civilkurage. På helt lösa grunder dras ryktesspridning och polisutredning igång och vi får följa allt detta ur Darrens synvinkel. En otäck historia om hur lätt ett rackartyg kan gå fullständigt överstyr!

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar