tisdag 15 februari 2011

Heat : Micka kör folkrace av Boel Werner, Sista chansen av Bengt-Åke Cras och Benny Boxaren av Max Lundgren - Folkrace, hockey och boxning

Den här gången har jag valt att läsa tre böcker med sport i huvudrollen från LL-förlaget som ger ut lättlästa böcker.

Den första heter Heat: Micka kör folkrace och är skriven av Boel Werner. När Micka är 14 år får hon följa med raggarfarsan Rogge på folkrace första gången. Hon vet direkt att hon har farten i blodet. Hon känner sig lycklig och vild på tävlingen. Fast Micka knappt når ner till pedalerna köper Rogge en folkracebil och lär henne att köra. Boken handlar om folkrace och Mickas debut på folkracebanan. Och den handlar om hur det är att vara tjej inom en sport dominerad av killar. På folkracebanan träffar hon också Gustav och de blir kära.

Bakom denna historia får vi även veta att Mickas föräldrar är nyskilda. Hon har tvingats välja mellan att flytta med mamma till hennes nya kille i Tyskland eller att stanna i Värmland med pappa.

Boken är spännande skriven om en intressant sport. Den behandlar jämlikhet inom sporten på ett lättsamt men effektivt sätt. Den har lite kärlek och fina beskrivningar av känslor. Och den har relationen till föräldrarna i bakgrunden.

Sista chansen av Bengt-Åke Cras handlar om 22-åriga Sotarn som är Malmhammars bästa ishockeyspelare. Han skulle kunnat bli Sveriges bästa spelare. Om han bara inte haft så dåligt humör och blivit utvisad så ofta. Och om han inte hade hatat att träna.

Så kommer en ny tuff tränare till laget. Varje träning blir en tävling. Men plötsligt blir Sotarn erbjuden en chans att bli proffs i USA. Samtidigt som den utländske tränaren vill se honom spela blir han bjuden av sin tjej Guns familj på en helgresa till Köpenhamn. Det hela slutar med att Sotarn och Gun gör slut. Sotarn oroar sig för att han lånade 15000 kronor av Guns pappa när han köpte sin motorcykel. Så träffar han Zarih som han blir kär i.

Hur ska det gå med ishockeyn, kärleken och lånet till Guns pappa?

Det finns också en fortsättning som heter NHL eller kärleken. I den åker Zarih till USA för att jobba som fotomodell och Sotorn känner sig ensam och övergiven. Men så får han chansen att provspela för ett proffslag i NHL.

Benny, Boxaren av Max Lundgren är en lättläst bok som ändå har mycket skrivet mellan raderna. Boken handlar om Benny som redan som sjuåring bestämmer sig för att bli världens bästa boxare. Han bor med faster Tea och farbror Salminen i ett övergivet 16-våningshus i Syrenelund i Malmö. Området Syrenelund visas upp i kontrast till det rika området Bellvy. I Syrenelund går barnen i skolan när de känner för det, de bor i halvtomma höghus och stjäl i affärerna. I Bellvy har man egen pool i trädgården.

Farbror Salminen som är gammal boxare säger att för att bli en bra boxare måste man först lära sig om människor. Detta gör Benny genom att gömma sig i garderoben när faster Tea tar emot sina kunder som hon spår i kort. På så sätt får Benny lära sig om folk förhoppningar och rädslor.

Men åren går. När Benny är tio år tvingas han byta skola till Bellvy där han genast blir mobbad. Han får stryk minst en gång om dagen i tre år. När han tillslut blir så svårt slagen att han hamnar på sjukhus ber han farbror Salminen att lära honom boxas. Salminen inrättar en tränings-camp högre upp i det övergivna hus de bor i och Benny tränar varje dag.

Det här var en bra bok som har lite av allt: vänskap, mystik, betraktelser av samhället de lever i och människorna som befolkar det, kärlek och drömmar.

Om man gillar Benny, Boxaren kan man även läsa fortsättningarna: Benny Boxaren och kärleken, Benny Boxaren nere för räkning, Benny Boxaren i Amerika, och Benny, mästaren.

Sammanfattningsvis så har Heat: Micka kör folkrace en 14-årig tjej i huvudrollen i den spännande sporten folkrace, Sista chansen är lite tuffare med 22-åriga Sotarn och hockey i fokus medan Benny, Boxaren är en uppväxtskildring som är lite rolig och mystisk men även mycket allvarlig. Alla är både spännande och lättlästa.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar