fredag 11 februari 2011

5 boktips från Mihret, Eva & Catta OP3! fler tips från andra i klassen kommer att dyka upp här på bloggen...: )

1. I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, skriven av Christina Wahldén.
Boken handlar om en tjej som flyttar till Sverige på grund av kriget i hemlandet. Hon trivs inte så bra i Sverige för att bilderna från kriget, våldtäkterna och om de döda ständigt dyker upp på hennes näthinna. Boken är bra för att man får en uppfattning om hur det kan vara att komma till Sverige efter att ha bott i ett land med mycket krig. Boken är väldigt berörande och engagerande och något vi inte pratar om så ofta i vardagen. Det är en jättebra bok, men även otäck och gripande.



2. En blomma i Afrikas öken, skriven av Waris Dirie
Detta är en sann historia och en självbiografi. Hennes liv började i Somalias öken och slutar med att hon blir stjärnmodell resandes i världens alla rikaste delar. Det är en sann historia om att gå mot sitt öde och följa sitt hjärta. Vi tycker att boken är bra för att man får en inblick i hur en människa som bor i öknen kan ha det och hur man kan besegra det och vinna. Med vilja går allt! Den blir även mer intressant att läsa eftersom den är baserad på verkliga händelser.

3. Vägen till frihet skriven av Feven Abreha Tekla
Den sanna berättelsen om Feven en ung kvinna som flyr sitt hemland på jakt efter en framtid. Hon färdas genom Afrika för att gå ombord på en fiskebåt i Tripoli i Libyen som i hemlighet ska föra henne till den italienska ön Lampedusa. Folk gör vad som helst för att kunna få en bättre framtid och det är intressant att läsa hur starka vissa är som klarar av detta.





4. Äcklig skriven av Constance Briscoe
Boken äcklig handlar om Constance som var van vid att bli misshandlad både psykiskt och fysiskt av sin egen mamma. Regelbundna slag och svält orsakade flickan stor smärta. Hennes syskon var så rädda för sin mamma att de inte vågade hjälpa sin lillasyster och någon pappa fanns inte direkt med i bilden. Trots allt hon gått igenom klarade hon av att studera vid universitetet och bli Storbrittaniens första svarta domare. Jag valde att läsa denna bok för att jag gillar verklighetsbaserade böcker, de är lättare att förstå tycker jag.


5. Pojken som kallades Det skriven av Dave Pelzer
Den här boken påminner mig om boken Äcklig som jag tidigare läst. Dave hade sedan fyra års ålder vanvårdats och misshandlats av sin psykist sjuka mamma. Dave isolerades successivt från sin pappa och sina bröder. Han behandlades sämre än en hund och många gånger önskade han att han skulle få dö. En del av boken som kändes i hjärtat för mig var när hans mamma tvingade honom att stoppa fingrarna i halsen för att sedan se om han ätit mat när han var i skolan. Om det bara var galla så var det lugnt men om hon såg att han hade ätit mat så tvingade hon honom att äta upp sin egen spya.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar