måndag 21 februari 2011

5-i-topp-lista av Helene på Op3

Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K. Rowling
Senaste Harry Potter-filmen har precis kommit ut p bio och den utgör första halvan av denna bok. Läser du hela får du veta hela avslutningen av de sju böckerna. Har ni inte hängt med berättelsen från början kan den vara svår att förstå, så är du fantasyintresserad bör du läsa alla Harry Potter-böckerna, gammal som ung. Jag själv har följt berättelsen sen jag var 12 och kan inte ge upp karaktärerna fastän jag läst alla böckerna, jag vill bara ha mer och mer!


SÅLD av Natasja T och Vera Efron
Ni som har lite mer skinn på näsan bör läsa denna verklighetstrogna bok. Natasja berättar hur hon blir såld på hallickar och får uppleva hemska saker som tvingad prostituerad. Fastän boken är så rå och hemsk är mycket av historien censurerat och då kan man tänka på hur jobbigt liv denna flicka haft. Eftersom det är en sann historia är det svårt att lägga bort boken och få den ur tankarna. Det är verkligen en bok om liv och död och man måste följa med till bokens slut.
Bibliotekets anmärkning: Boken finns tyvärr inte hos oss här på Östra men går att låna på andra bibliotek i regionen.

Det finns ingen gräns av Eva Wiklund
Detta är en bok om Anders Olsson som även är paralympisk guldmedaljör, men vägen dit var inte lätt. Man kan säga att han har haft otroligt mycket otur i sitt liv och det slutar med att han blir förlamad från midjan och nedåt. Efter fem år drogad på morfin i sin säng slutar han ändå som guldmedaljör. I denna bok kan du följa hans resa till toppen och förstå att ingenting är omöjligt. Bara man vill så kan man.
Bibliotekets anmärkning: Boken finns tyvärr inte hos oss här på Östra men går att låna på andra bibliotek i regionen.

Väktare av Dean R. Koontz
Denna bok är mer för dem som gillar spänning, äventyr och inte blir rädd för småsaker. Den handlar om ett laboratoriumsexperiment som gått fel och skapat en varelse som inte är gjord för världen, samtidigt som det skapat en överintelligent varelse som kan vara bra för världen. Boken är skriven ur olika personers perspektiv och hur varelserna påverkar dessa personer. Den är extremt spännande och svår att sluta läsa. Den känns så verklig så man nästan blir rädd själv då man läser den.
Bibliotekets anmärkning: Boken finns tyvärr inte hos oss här på Östra men går att låna på andra bibliotek i regionen.

A Christmas Carol av Charles Dickens
Om man vill utmana sig själv lite och läsa en bok på engelska är detta ett bra bokval. Speciellt till jul passar det bra med en klassisk saga, skriven av Dickens. Den handlar om en gammal, snål och sur gubbe vid namn Ebenezer Scrooge som hatar julen mer än allt annat, men en natt händer något oväntat som får honom att se julen på ett helt annat sätt. Boken får en verkligen att uppskatta julen mer.
Bibliotekets anmärkning: Boken finns även på svenska och heter då En spökhistoria vid jul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar