tisdag 26 juni 2012

En tid för mirakel av Karen Thompson Walker

En tid för mirakel är en oförklarligt vacker, gripande, spännande och överväldigande berättelse, sedd ur 12-åriga Julias ögon. En lördagmorgon kommer Julias mamma springande när de andra i familjen äter frukost (hon är alltid lite överdriven i sina handlingar, så de tar hennes panik på rösten på så stort allvar) och säger åt dem att slå på tvn. Någonting i världen har hänt, det går inte att se med blotta ögat, men dygnet, soldygnet, inte klockdygnet blir för varje dag som går längre och längre. Ingen har förutsett att det skulle kunna hända, vi har fokuserat på ozonlager, svininfluensor och att isen smälter vid polerna. Men vad händer när dygnet blir längre?

Till en början vet de inte hur de ska reagera, människor får panik, börjar bunkra mat, religösa fanatiker samlas och väntar på domedagen. Men efter några dagar går de flesta tillbaka till hur det var, tiden är bara lite oklarare, människor går till jobb och skola när det blir ljust, även om klockan på armen inte stämmer. Efter en tid införs klocktiden, världen och marknaden blir för ostabil utan en tid och de får anpassa sig till att det inte alltid är ljust när de går upp eller mörkt när de går och lägger sig.

Dagarna blir längre, det blir högre temperaturer ju längre solen är uppe, vissa grödor kan inte längre leva, fåglar får svårt att flyga pga. att tyngdkraften verkar bli starkare ju saktare jorden snurrar. Valar strandar när de tappar lokaliseringen och snart finns inte bananer eller vete... Vissa människor verkar också drabbas hårdare av avstanningen, Julias mamma tappar ofta balansen och blir yr... Vad händer om jorden stannar?

Boken väcker många frågor som jag tror ingen av oss ställt, men samtidigt frågor som jag tror vi ställer oss varje dag. Vad är viktigt i livet? Hur tar vi hand om våra medmänniskor, djur och natur?

Karen Thompson Walkers en tid för mirakel är hennes sin debutbok, hon har ett drömskt språk och en förmåga att få personer att verkligen kännas verkliga, jag ser mycket fram emot hennes kommande böcker!

/Maria