tisdag 15 januari 2013

Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer


Simon har sedan han var liten drömt om att bli den bästa fotbollsspelaren i världen. Nu är han 15 år och har kommit in på fotbollsgymnasiet i Malmö där bara de riktigt lovande talangerna platsar. Tillsammans med sin pappa och lillebror flyttar han till en ny stad och ny skola. Visst är det trist att skiljas från flickvännen men det ordnar sig säkert tänker Simon. Livet ser verkligen ljust ut! men inne i Simon gnager en obearbetad sorg och saknad efter mamman som är död men som hans pappa i sin egna stora sorg inte klarar av att tala om.
Första dagen på terminen efter ett hårt träningspass kommer tränaren fram till Simon och säger:
”Bra jobbat, grabben! Jag har haft ögonen på dig idag. Du har fin teknik och verkar vara i toppskick nästintill, men fundera på att gå ned några kilon. Det kan hända att du orkar bättre om du har mindre massa att flytta. De är de små sakerna som gör det.”

I den stunden bestämmer sig Simon för att sluta äta. Han utvecklar en svår ätstörning och det går fort. Det är en stark och skrämmande skildring av hur Simon skadar sig själv genom att träna stenhårt, svälta, hetsäta och kräkas. Hans lyckorus över att se hur kilona rasar växlat med det svarta självföraktet som får honom att ljuga och smussla.  Boken tar upp många viktiga frågor som berör oss alla.

Ingrid

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte den boken var så bra och jag läste ut den på ungefär 6 timmar. Och jag reagerade stark på just de citaten från tränaren. Vuxna ska inte säga sånt till barn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! det är en viktig bok, det vore bra om alla som tränar unga idrottare läste den.

      Radera