torsdag 24 maj 2012

Havsmannen av Carl-Johan Vallgren


Ibland börjar jag läsa en bok utan att reflektera över titeln, hade jag tänkt på vad den här boken hette innan, hade jag kanske inte blivit överraskad när det på ett Ajvide-Lindqvistskt vis dök upp en havsman från havet, stark som flera människor och med en telepatisk förmåga att kommunicera med människorna... (I Ajvides bok "låt den rätta komma in" träffar huvudrollsinnehavaren en vampyrflicka på gården där han bor och det är inte riktigt något som är konstigt med det)

Havsmannen handlar egentligen inte om havsmannen utan om ett syskonpar, Nelly och Robert. De bor i Falkenberg och det är början på 80-talet. Det handlar om Nelly som har tvingats att bli stark och uppfinningsrik för att kunna ta hand om sin bror, som är mobbad av Nellys klasskamrater, när samhället egentligen borde ta hand om dem båda. Men de flesta i samhället de bor i ser till sitt eget och väljer att ignorera deras smutsiga kläder och att de alltid äter skollunchen med stor aptit...

I början av boken finns några sidor som är så starka så jag valde att lägga handen över och hoppa några stycken, men det är en mycket vackert skriven och läsvärd bok. Om mänsklig överlevnad, syskonkärlek, det förunderliga som kanske finns här i världen men också om ondska och svek.

/Maria