tisdag 3 april 2012

Mirakel - Renate Nedregård

Mirakel handlar om Rakel som bor i Norge och gör succé i talangtävlingen Idol. Hon flyttar till London, får spela in skivor med dom bästa musikerna och producenterna, turnerar och ger konserter för tusentals människor. Hon bor på lyxiga hotell, festar, har personlig tränare och stylist. En framgångssaga kan tyckas men allt är förstås inte riktigt så enkelt... 
Som 17-åring sjunger Rakel i kyrkans ungdomskör Ten Sing och är förälskad i den tio år äldre församlingspedagogen och körledaren Johannes. Hon älskar att sjunga i kören och blir under en repetition överaskad med att bli headhuntad till Idol. Allt går så fort och Rakel som egentligen aldrig haft någon tanke eller ens önskan om att vara med i Idol dras med i karusellen.
Läsaren får växelvis följa artisten "Miracle", den nu 21-åriga Rakel. Hon har lämnat sin hemstad Bergen, vännerna, kyrkan och kören bakom sig. Hon har verkligen lyckats med sin karriär som internationell sångerska men efter att ha åkt fast för innehav av narkotika är det svårt att leva upp till den image hon fått som sund förebild för unga kristna. När hon så får ett mail från Johannes där han frågar om hon den stora stjärnan Miracle kan tänka sig att ställa upp på en välgörenhetskonsert med sin gamla kyrkokör Ten Sing hinner det förflutna i kapp henne och det blir som en krock mellan den hon var och den hon är idag. Hon vill verkligen inte tillbaka till sin hemstad, kyrkan, sina gamla vänner och Johannes.  Hennes manager ser det som ett gyllne tillfälle att mildra skriverierna om narkotikainnehavet och lyckas övertala henne att tacka ja. Rakel tvingas så konfronteras med det liv hon levde innan hon blev kändis. 
Jag tycker att Mirakel rymmer mycket för att vara en snabbläst bok. Den handlar om kändisliv, kärlek, kompisproblem men framförallt vikten av att känna sig själv. Slutet var inte vad jag väntat mig men det ser jag som något positivt. Nosce te ipsum!