onsdag 18 januari 2012

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Den är inte riktigt lika påträngande men minst lika bra.

Det är alltså Åsa Anderberg Strollos bok Hoppas jag jämför med Bryta om som jag tidigare läst och skrivit om av samma författare.

Den här gången handlar det om Jonna som kommer från en mindre ort utanför Köping. Hon rymmer hemifrån och drar till Stockholm, tänker att det inte ska vara några problem att skaffa ett jobb och någonstans att bo. Det är det. Ett stort problem och innan hon hinner blinka sover hon hela nätterna på nattbussen. Om hon har tur. På mindre trevliga ställen om hon inte har tur. Och jobb kan hon ju bara glömma. Tvätta sig får man göra genom att smita in på badhuset och ta en handduk i kvarglömtlådan.

Ja, på samma sätt som Bryta om kryper under skinnet på en med sina beskrivningar av osanitära hemmiljöer och psykiskt sjuka föräldrar så blir man här påverkad av att det går så snabbt utför för tonårstjejen Jonna. Hon rymmer med stora planer men finner sig snart hungrig, kall, smutsig och närapå våldtagen som uteliggare i Stockholm.

Skillnaden mot förra boken är att Jonnas hemsituation inte känns lika hemsk och ohjälplig som den gjorde för Minna i Bryta om. Men för Jonna känns den hemsk och ohjälplig. Det är så hon känner.
Om man gillar realistiska böcker med svåra teman så rekommenderar jag Anderberg Strollos böcker.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar