måndag 19 december 2011

Julklapps- & eller julläsningstips

Oavsett om du tänkt läsa själv eller behöver några julklappstips så här med några dagar kvar till jul så kommer här några av mina pärlor i olika genrer.

MAT & DRYCK
Den kokbok jag själv helst skulle vilja ha i år är Systrarna Eisenmans mingelmat : 565 snittar, snacks & smårätter skriven av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Att bläddra i den är ren matporr och man blir synnerligen sugen på många saker. Det här är en riktig mingelmatsbibel med smaker allt ifrån Norden och Medelhavet till USA, Mexiko och Asien. Stort eller smått, enkelt eller lyxigt. Här finns allt! Vill ha!
En annan rolig kokbok som kom under året var Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru : eller hur man får en vardag att smaka som en lördag. Där finns förutom förenklade recept av tämligen komplicerade eller åtminstone tidskrävande maträtter också massor av roliga bilder. Här har de skippat grova nävar som knådar rejäla surdegar och istället är det finlemmade små händer med rödlackade naglar överösta av smycken som finknådar en liten vetedeg. Roligt och matnyttigt!
En motpol till mingelmaten är Matens pris : boken som matindustrin inte vill att du ska läsa av Malin Olofsson och Daniel Öhman som jag nyss sträckläste. Den handlar om hur maten vi äter produceras. Den visar på otäcka sanningar om djurhållning och bekämpningsmedel som åtminstone jag egentligen visste om innerst inne (även om jag inte insett vidden av problemen) men kanske valt att blunda för. Det blir svårare att blunda om man vet sanningen.


DECKARE
Skulle jag ge bort en deckare i julklapp så skulle det nog bli en Roslund & Hellström (t.ex. Box 21 eller Edward Finnigans upprättelse) som jag nyss återupptäckt eller kanske en Lars Kepler (Hypnotisören, Paganinikontraktet eller senaste boken Eldvittnet) som jag börjat läsa i år. Och självklart rekommenderar jag Hans Rosenfeldt och Michael Hjorths Det fördolda som kom förra hösten och uppföljaren Lärljungen som kommit under denna höst.

BIOGRAFIER
Det är ganska sällsynt att jag läser biografier men när jag började bläddra i Patrik Sjöbergs bok Det du inte såg fastnade jag direkt och innan jag hunnit lessna hade jag läst hela boken. Med stor behållning. Jag fick inte bara nöjet att omformulera min uppfattning av en medmänniska (utan att veta om Sjöbergs historia är han mest en arrogant skitstövel men om man vet vad han varit med om man kan till viss del förstå varför han betett sig som han gjort och se att han faktiskt utvecklats med åren) utan fick också insyn i både idrottsvärlden och journalistik och jag har blivit mer medveten om att människor som kan förefalla medvetet elaka kan ha en mörk historia bakom sig. Att ha levt ett svårt liv är ingen ursäkt att bete sig illa men det kan förklara en hel del och kanske påverka hur man ser på olika situationer och bemöter dessa personer. Sjöberg har skrivit boken tillsammans med Markus Lutteman.

UNGDOMSROMANER
I april i år kom årets mest hypade ungdomsroman, Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. De hade liksom på förhand bestämt att boken skulle slå och dessutom var filmrättigheterna sålda redan innan boken var utgiven. Cirkeln handlar om ett gäng gymnasieungdomar i en svensk småstad vid namn Engelsfors. De är alla ganska olika och är inte vänner från början men blodröda månar och andra mystiska händelser för dem samman. Det visar sig att de alla är häxor och att de måste samarbeta för att stå emot angrepp från mörka makter. Vi läste Cirkeln i Östras bokcirkel under våren och alla vara rörande överens om hur bra den var. Det som är så bra är framför allt att ungdomarnas olika personligheter täcker in i stort sett alla tonåringar så att alla som läser boken kan känna igen sig i en eller flera av karaktärerna. Och så är den spännande! Del två av tre kommer i april 2012!

En annan bok som jag läst flera gånger under året är Hungerspelen av Suzanne Collins. Den kom redan 2008 men är fortfarande högaktuell och kommer som film i mars 2012. Jag längtar med spänning! Även detta är en trilogi och böckerna utspelas i ett framtida Nordamerika som nu är indelat i 13 distrikt och en huvudstad. Mänskligheten är kuvad under huvudstadens regim och för att demonstrera sin makt arrangeras varje år det som kallas Hungerspelen. Då lottas två ungdomar mellan 12-18 år från varje distrikt att delta. Ungdomarna skickas iväg till huvudstaden för att piffas upp inför tävlingarna och sätts sedan in på arenan som är riggad med allehanda fällor.  Den enda regeln är att bara vinnaren överlever. Det är som en blandning av klassikern Flugornas herre av William Golding och en modern dokusåpa där allt är tv-övervakat. Huvudpersonen i böckerna är Katniss Everdeen. När hennes lillasyster Prim lottas att vara en av deltagarna i spelen anmäler sig Katniss som frivillig. Och på den vägen är det…

En tredje ungdomsroman jag verkligen vill rekommendera från året är Erebos av Ursula Poznanski. Denna ypperligt fantastiskt spännande bok handlar om ett dataspel. Men inte vilket dataspel som helst, utan ett som sprids i hemlighet och som har mycket tydliga regler. Man har bara en chans att spela Erebos. Man måste spela ensam. Och man får aldrig prata om spelet med någon. Och dessutom har spelet ashäftig grafik, kan svara på dina frågor och vet allt om dig och dina förehavanden. Den som bryter mot reglerna eller inte utför sina uppdrag kan inte starta spelet igen. Någonsin. Huvudpersonen är 16-åriga Nick och precis som alla andra som får spelet så är han snart fast. Rejält. Alla sitter och spelar halva nätterna och många skolkar på dagarna. Men något är riktigt konstigt med spelet, vissa uppdrag ska inte utföras i den virtuella världen utan i verkliga livet. Och alla vill avancera för att bli starkare och hamna i den innersta kretsen. Fiktion och verklighet flyter ihop. Och snart får Nick ett riktigt obehagligt uppdrag av spelet... På samma sätt som Nick och hans vänner fastnar i spelet och knappt vill gå till skolan, äta och sova så vill inte jag lägga ifrån mig boken. Man vill verkligen veta vad som ligger bakom spelet! Det här är en riktigt medryckande historia!
Det finns en massa bra ungdomsromaner om kärlek och tonårsvardag också men de fastnar oftast inte lika bra som spänningsromaner. Några av de jag rekommenderar varmast från året är dock Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo och Välkommen hem av Johanna Lindbäck.

ROMANER
Bland årets vuxenromaner (som absolut kan läsas av gymnasieungdomar också!) vill jag puffa lite extra för umebon Anton Marklunds debutroman Djurvänner. Och det är inte bara för att jag känner Anton utan för att det är en riktigt bra bok! Den handlar om 17-åriga Johannes som på utsidan ser helt normal ut men som är autistisk. Att Johannes inte kan skilja på rätt och fel utnyttjas av hans klasskamrater och han luras att utföra bus av olika omfattning, bland annat att lägga maggot i maten i matsalen på skolan. Johannes tvingas byta skola men även där hamnar han i fel sällskap och till slut går ett sattyg alldeles över styr och slutar i tragedi.
 
ÅRETS ROLIGASTE PROJEKT
Ett av årets roligaste projekt för egen del var att plöja igenom femton klassiker i lättläst version. Hur kul som helst att få lite mer på fötterna om böckerna man hade ett hum om men inte riktigt skulle kunna återberätta. Nu kan jag det! Ett tag i alla fall, sen faller de väl i glömska igen...
Men roligast av allt i år måste nästan vara att hitta på roliga ordflätor, rebusar m.m. till årets Klappjakt som är i full gång och avslutas på onsdag!

BÖCKER JAG ÖNSKAR JAG HUNNIT LÄSA UNDER ÅRET
En dag av David Nicholls, Niceville av Kathryn Stockett, Eldvittnet av Lars Kepler och Gustavs grabb av Leif GW Persson. Men det kanske är det julen är till för!
Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar