onsdag 26 januari 2011

Du vet var jag finns av Rachel Cohn

Medan Fråga Alice och Kårnulf Was Here är av mer dokumentär karaktär är Du vet var jag finns en litterär roman. Och utöver drogberoende gör den också upp med sagor och myter som vi alla tutas ifrån det att vi är små.

Miles och Laura är kusiner som växer upp tillsammans och älskar varandra som systrar. Med tonåren kommer ett avstånd mellan dem. Laura utvecklas, i Miles ögon, till den gudinna hennes genetiska arv utlovat medan Miles glider in i mörkret, fet och svart. Och i verkligheten väljer inte den snygga killen den feta tjejen, då är det enklare att välja bort dem först.

Men så börjar de träffas igen, om så bara i deras trädkoja för att röka maja och ta piller. Tills Laura tar ett piller för mycket. ”Det var en gång en Törnrosa som bestämde sig för att ta en tupplur som hon aldrig skulle vakna ifrån”. Boken handlar om Miles efter Laura. Hon har alltid känt sig som Lauras feta skugga men vem är hon nu när Laura inte längre finns?

Utöver drogerna möter vi här anorexi och bulimi och föräldrar och en omgivning som bryr sig och gör allt för att hjälpa. Miles pratar med Lauras pappa när de sitter i trädgården och röker på nätterna. Hennes egen pappa som kommer och bor med henne på sommaren när mamman åker till England lägger sig i och kräver svar. Och hennes bästa vän Jamal vill hela tiden ha med henne ut, hon väljer bara att inte se det eftersom han blir kär i Bex och hon oftast ligger avtuppad med en bok i knät när han kommer förbi.

Personligen tyckte jag bäst om denna bok i drogtemat, men det beror nog mest på att jag föredrar den litterära formen framför den dokumentära. Tonen är ironisk och förankrad i populärkulturen på ett sätt jag gillar. Alla fyra böcker under temat droger har dock varit givande på sitt sätt.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar