torsdag 20 januari 2011

Fråga Alice av anonym författare

Bloggen hänger på drogtemadagarna 26-27 januari...

...och börjar med klassikern Fråga Alice.

Fråga Alice är en ungdomsklassiker som bygger på en riktig dagbok, skriven av en 15-årig narkotikamissbrukare. På boken står Författare Anonym. I bokens början är huvudpersonen en ganska glad och positiv tjej som beundrar sin mamma och älskar sin familj. Men så flyttar familjen till en ny stad och hon känner sig missanpassad och som en börda för sin familj.

Första ”trippen” får hon när hon hälsar på hemma hos mormor och morfar över sommaren. Hon bjuds på fest av sina gamla bekanta och får ovetandes i sig LSD genom sin Coca Cola. Efteråt skriver hon om det som sitt livs häftigaste upplevelse men också att hon är glad att hon hade sådan tur och att hon inte tror att hon ska göra om det någon mer gång. ”Man har ju hört så mycket jävligt om knark”.

Det dröjer dock inte länge förrän hon provat både torpedos och tjack, sömntabletter, lugnande tabletter, en ask med små röda hjärtan som gör en pigg, amfetamin för att orka med plugget och nervtabletter för att stå ut hemma och så fort hon blir hungrig eller trött tar hon en benso. Senare i boken börjar hon även med tyngre droger som heroin.

För att ha råd med alla droger börjar hon langa lite brass men när hon upptäcker att killen hon är kär i och som hon langar åt är ”en sketen bög” rymmer hon till San Fransisco med sin kompis Chris och de lovar att sluta med droger. Vilket håller i några veckor.

Första delen av boken beskrivs det mesta med drogerna i ljusa, glättiga, positiva ordalag, även om hon med jämna mellanrum lovar att sluta. Ganska precis halvvägs in börjar hon se mer av baksidorna och inser att hon måste bort ur det där träsket, även om hon hela tiden trillar dit igen.

Grejen med ungdomsböcker om droger är att de inte moraliserar. De beskriver verkligenheten, som till en början kan te sig både cool och skön, spännande, färgsprakande och farlig. Men i slutänden visar det sig att det inte är värt det.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar