måndag 26 september 2011

Ful av Scott Westerfeld

Med en titel som Ful blir jag genast lockad att läsa, trots att det är en science fiction som jag egentligen har lite svårt för. Vilket jag egentligen vet bara är ett löjligt inneboende motstånd i mig. En bra bok är en bra bok är en bra bok – oavsett om det är en man eller kvinna som skrivit, om personen är svart eller vit eller gul, bor i USA, Tyskland, Namibia eller Sverige och alldeles oavsett genre.
Hur som helst, det som trots allt är så bra med science fiction är att de som i denna bok vänder upp och ner på den tillvaro som vi tar för självklar. Här är det just detta att vara ful eller snygg som behandlas. Alla ungdomar indoktrineras till att tro att de är jättefula, de uppmuntras till att kalla varandra öknamn och att retuschera foton på sig själva i datorn inför den stora dagen. På sin 16-årsdag genomgår nämligen alla i staden en omfattande skönhetsoperation där de får huden nedslipad till perfektion, skelettet manglat så att de ska få rätt längd, implantat eller skrapningar i ansiktet för att få rätt form o.s.v. o.s.v. Efter det är deras enda uppgift att ha så kul som möjligt.
Historiens huvudperson är Tally som fyller 16 om ett par veckor när boken börjar, men hennes bästa vän Peris har redan fyllt och genomgått sin operation så Tally känner sig väldigt ensam. En kväll tar hon sig över till det hypermoderna paradis där nysnyggingarna bor för att leta reda på Peris men hon tvingas fly med en bungyjumpjacka (!) tillbaka till fulingstan. Under flykten träffar hon annan tjej som hon blir vän med. Hennes nya vän Shay är inte så säker på att hon vill bli snygg. Hon pratar om att fly ut i vildmarken, och vill att Tally ska följa med. Men Tally kan inte förstå vad de ska fly ifrån.
Det här är en spännande bok där man både känner igen sig och får tänka efter lite hur vi egentligen lever. Det är första delen av tre så gillar man den här så har man två till att se fram emot!

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar