onsdag 24 augusti 2011

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo

Den här boken, som är en roman men känns nästan som en sann historia, handlar om Minna som precis ska börja gymnasiet i Skärholmen. I sin lilla presentation av sig själv berättar hon att hon bor med sin pappa Håkan, hans fru och sina småsyskon i en stor sekelskiftesvilla i Bromma.

Och det är nästan helt sant. Bortsett från att Minna faktiskt inte alls bor med sin pappa i hans fina villa i Bromma utan med sin mamma i en lägenhet i stan. Och att mamman inte heller är där eftersom hon är intagen på psyket. Och att hon är helt pank och hungrig och att lägenheten är sunkig och luktar illa. Riktigt illa. Men att trots att livet är tufft när mamma är intagen så är det inget mot när hon skrivs ut. För mamma är ju faktiskt fortfarande sjuk.

Eddie bor i en rivningskåk och är den enda som vet hur Minna har det. Han tycker att hon ska skita i skolan (som ändå ger viss trygghet och ett mål mat om dagen och stulen matlåda med hem) och hänga med honom till Sydamerika istället. Men vem ska ta hand om mamma om Minna inte gör det?

Bryta om kom 2007 och blev både Augustnominerad och vann Stora läsarpriset. Och det är en bra bok. Trots den osannolika misär som Minna lever i så är boken fullkomligt trovärdig. Hade jag inte sett liknande livsomständigheter på tv de senaste åren i program om exempelvis extrema samlare och människor som helt enkelt inte städar sina hem av olika orsaker, så hade jag nog inte kunnat ta till mig boken på samma sätt. Har man inte sett det är det omöjligt att förstå att somliga faktiskt delar sin bostad med larver och diverse andra djur. Nu blev boken istället otroligt stark för mig och jag rekommenderar den till alla som vill ha en inblick i hur det kan vara att leva med en psykisk sjukdom och vilka följder det kan få.

Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar