torsdag 10 oktober 2013

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig av Joyce Carol Oates

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig är den första ungdomsboken av Joyce Carol Oates som jag läst och glädjande nog känner jag igen henne så väl. Hon har en speciell förmåga att krypa under skinnet på sina karaktärer, att förmedla de innersta mörka hos oss människor som inte syns på utsidan . I den här boken kretsar handlingen, som i de flesta andra böcker av Oates som jag läst, i skolmiljö och det är unga kvinnor i huvudrollerna.

När Tink kommer ny till prestigefulla Quaker Heights Day School gör hon starkt intryck på både lärare och elever. Hon är en liten och kaxig tjej med ett glamoröst förflutet som bl.a. barnskådespelare. Merissa, Nadia, Chloe, Anita och Martine blir hennes vänner och kallar sig Tink AB. Trots att Tink kan vara både elak och oberäknelig ibland kommer hon att betyda mycket för vännerna. Hon säger " jag kan vara din vän om du inte räknar med mig".

Redan i början av boken får man veta att Tink är d*d att hon begått självm*ord. Det är genom Merissa som den första delen av boken berättas. Hon kan inte uttala orden om det fruktansvärda som hänt. Merissa är den vackra och intelligenta tjejen som lyckas med allt, den som alla är lite avundsjuk på. Under den perfekta ytan döljer sig ett starkt självhat. Den andra tjejen man får lära känna så där ingående är den söta och livliga Nadia, men också här döljer sig något annat. Både som levande och död är Tink den ständigt närvarande karaktären i boken men det är Merissas och Nadias berättelser. Det är en stark och mörk bok som tar upp många svåra ämnen och den höll mig i sitt grepp från första till sista sidan. Jag tycker att den tillhör kategorin ung-vuxen-roman.
                                                                    
                                                                  
Ingrid
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar