tisdag 5 april 2016

Månkrönikan av Marissa MeyerOm du tycker att Science Fiction inte är något för dig tycker jag att du ska prova denna serie. Ja, även om du tycker om den här genren ska du läsa den.

Vi befinner oss i framtiden, i Östra Samväldet och Nya Beijing. Människorna lever sida vid sida med cyborger och androider. Dessa har dock inte samma ställning i samhället som människorna.
För många år sedan bildade en grupp människor en koloni på månen och kallar sig för Lunarer. De styrs av den elaka drottningen Levana som även vill regera över jorden och som därför bestämt sig för att gifta sig med den stilige Prins Kai av Östra Samväldet. Om det inte blir så hotar hon med krig.
En dödlig pest har drabbat jorden och man söker efter botemedel. Många dör i väntan på medicin. Kanske har Lunarerna botemedel?

Grunden till böckerna är kända sagor. De tre första böckerna finns utgivna på svenska.
Bok 1: Cinder - Askungen, en cyborg som bor med sin elaka styvmor och blir beskylld för sin styvsysters sjukdom. Hon är en av landets skickligaste mekaniker och även Prins Kai behöver hennes hjälp.
Bok 2: Scarlet - Rödluvan, en orädd ung kvinna som letar efter sin försvunna farmor, den berömda rymdpiloten.
Bok 3: Cress - Rapunzel, som sitter fast, inte i ett torn men i en satellit och övervakar jorden på uppdrag av drottning Levana.
De tre kvinnorna möts och deras liv flätas samman när de försöker rädda jorden och Prins Kai från Levana och Lunarerna.

Bok 4 heter Winter och har ännu inte kommit ut på svenska. Detsamma gäller The fairest - Levana's story  som förstås handlar om måndrottningen Levana.

Böckerna är spännande och ganska lättlästa. Jag längtar efter att få läsa slutet på serien. Hoppas att Levana störtas från tronen!

Vanja


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar