tisdag 3 februari 2015

Huset mittemot av Alex Haridi

Joel är 13 år och bor tillsammans med sin mamma och sin syster i Uddviken. Det går bra för honom i skolan vilket det inte gör för hans bästa vän Kalle. Mittemot Joels hem finns ett ödehus som stått tomt de senaste 20 åren. Joel känner till historien om huset, det gör alla i Uddviken. Den går så här:
"Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal."
Ödehuset både lockar och avskräcker. En dag stannar en bil utanför huset och en man stiger ut. I handen håller han en påse. Han går in i huset och kommer en stund senare ut tomhänt. Joel ser detta och börjar fundera över huset och dess historia och vad som verkligen hände den där dagen för 20 år sedan. Samtidigt får de på skolan veta att de ska delta i en novelltävling och Joel, som tycker om att skriva, bestämmer sig för att vinna tävlingen. Han ska ta reda på vad som hände med Jonathan Andersson och skriva om detta.
Boken blir alltmer spännande ju längre in i berättelsen man kommer. Men det är inte bara ödehusets historia som griper tag utan även Joel och Kalles vänskap och Joels relation till sin anorektiska syster.
Författaren Alex Haridi är manusförfattare och  är huvudförfattare till tv-serien "Blå ögon".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar