tisdag 18 februari 2014

Calcio amore av Marcus Birro & Drömläge av Bali Rai

Nu har jag läst två ungdomsböcker som har mycket gemensamt. Det handlar om vänskap, förälskelse och "jobbiga" föräldrar men framför allt om kärleken till fotboll.

Calcio amore : drömmen av Marcus Birro handlar om Daniel som älskar fotboll. Det är på planen han blir den han verkligen är. Annars är han inte helt nöjd med sig själv, alldeles för blyg och önskar att han var mer som kompisen Isak, självsäker och en riktig tjejmagnet. Det som tynger Daniel mest är föräldrarnas bråk och rädslan för skilsmässa. När han inte spelar fotboll dagdrömmer han om att blir proffs i det italienska storlaget AS Roma. Kanske stämmer det som Daniels morfar sa innan han dog, - Drömmar är inte drömmar, drömmar är hälsningar till oss från framtiden. För plötsligt händer det, Daniel blir till sin stora lycka uttagen till P-15 landskampen mellan Sverige och Italien. Hur stort som helst men vad Daniel inte vet är att det här bara är början... En bok för dig som älskar fotboll och gärna vill läsa om matcher, passningar, mål, ja allt sånt som händer på planen, för dig som delar en dröm som Daniels. Gillar du Italien är saken klar.

I Drömläge av Bali Rai är det engelska ligan som är föremål för kärleken. Här är det Baljit som drömmer om att bli professionell fotbollsspelare och skriva på för Liverpool. Problemet är att han inte ens får dagdrömma i fred för farsan som tycker att det finns viktigare saker i livet. Som att hjälpa till i familjens matbar och att plugga för att bli något viktigt som advokat eller läkare. Men så kommer den stora chansen, han blir uttagen att provspela för Leicester City. Det är stort men vad ska han säga till farsan och hur långt ska han lyckas gå... En bok för dig som vill ha en tunnare bok, inte lika detaljerat om själva spelet men med mycket hjärta och värme.

IngridInga kommentarer:

Skicka en kommentar